lavaoslo-Restaurant-kafe-ramsvik-gausdal-floer-braathen

Hvem er vi?

Lava Oslo består av de fire mesterkokkene Stian Floer, Tom Victor Gausdal, Anders Braathen og Even Ramsvik. Sammen står de for driften av restaurantene Katla, Hitchhiker, Strand, Smalhans, Brutus, Handwerk Oslo, The Golden Chimp, Hrímnir, Stasjonen, Dugurd Kantiner, Haakon, Vega snackbar og Sentralen. Et kjennetegn som går igjen i Lava Oslo sine prosjekter er et fokus på diversitet og bærekraft. Dette hardtslående kokkekollektivet ønsker å skape steder og opplevelser som tilfører noe nytt til områdene og miljøene de springer ut i. Fellesnevneren for alle restaurantene er matglede, kreativitet og nysgjerrighet rundt utforsking av norske og kontinentale smaker. Velkommen til oss!


Mat & vinprofil // Lava Oslo

Vin

Det har blitt laget vin på jorda i minst 8000 år, men det er først det siste århundret at kunstgjødsel, tilsetningsstoffer og giftige sprøytemidler har blitt normen for dagens vinprodusenter. Industrialiseringen av landbruket har medført at mange produsenter tilsetter unaturlige stoffer i sine viner, noe som etter vår mening gir sterile og lite komplekse viner, uten egenart. Vin for oss er 100% druer. 

Det hele er egentlig veldig enkelt. Hvis man i utgangspunktet har et produkt med høy kvalitet laget av sunne og modne druer, trenger man ikke å dekke over smaken med unaturlige tilsetninger. Vinene vi kjøper er spontant fermenterte. Det vil si at det er den naturlige villgjæren i druene som står for gjæringsprosessen. Alle vinbøndene vi samarbeider med produserer uten bruk av unødvendige tilsetninger i verken vinmark eller kjeller, foruten helt minimale mengder med svovel. Først da får vi vin som kun smaker av druene de er laget av, og stedet de kommer fra. 

Når alt dette er sagt. Det viktigste er jo at man liker smaken på vinen! Vi pleier å si at den beste flasken på bordet er den som først blir tom! 

Mat

Vi ønsker å skille oss ut ved å tilby rene, naturlige og ekte råvarer. En del er økologiske, men det viktigste for oss er at det vi kjøper inn er produsert av mennesker som selv setter kvaliteten i fokus. Vi vil at alle våre ansatte skal bry seg om hva de serverer. God mat lages først og fremst med kunnskap, selvtillit og respekt for råvarene. All god mat har en historie. 

Drift

Vår grunnleggende matprofil handler om diversitet og bærekraft. Vi har et ønske om å levere høy kvalitet i uformelle og inkluderende omgivelser. 

Vi ønsker å lage langsiktige og unike steder som er med å forme bransjen og byen vår. Ved å skape verdier gjennom aktivt eierskap blir innsikt, konsepter og kompetanse viktige bærebjelker. Eierskapet i firmaene under Lava Oslo-paraplyen er enten som eneeiere eller i samarbeid med andre engasjerte og kunnskapsrike medeiere. 

Målet med driften er å skape solide konsepter med distinkt særegenhet for hvert enkelt sted, men som bygger på samme filosofi rundt kvalitet i håndverk og råvarer. 

Rekruttering og utdannelse

Dyktig personell er avgjørende i møte med en stadig mer krevende bransje. Derfor har Lava Oslo et omfattende læringsprogram på våre steder, der vi har stor respekt og interesse for å arbeide med og for unge mennesker. Vi vil inspirere, motivere og tilrettelegge for at flere velger disse yrkesfagene og forstår stoltheten og tradisjonen som ligger bak arbeidet vi utfører. 

Vi er opptatt av detaljer og profesjonalitet i alle ledd. Fra måten en gjest blir møtt på til en inngående kunnskap i etisk matlaging. Vi ønsker å ta tiden tilbake, sette håndverket i høysetet og gå grundig til verks.

En styrke ved å drive flere ulike serveringssteder er at vi har mange muligheter for å øke den enkeltes spisskompetanse. Lærlingene har et stamsted, men rullerer mellom Lava Oslos ulike steder for å oppnå så bred erfaring som mulig. Vi forholder oss til formelle opplæringskrav, men strekker oss enda litt lenger og har laget en egen opplæringsbok som alle får utdelt ved oppstart. Våre lærlinger får mulighet til å delta i mesterskap, lage pop-up restauranter med mentorer, dra på inspirasjonsturer hos produsenter, ha mesterklasser og dra på studieopphold. 

Ved å overbringe kunnskap og erfaring gjennom å gå i lære, kan en gammel tradisjon løfte oss inn i fremtiden. En fremtid som er utdannet og erfaren!